Reportage

Klimatsmart kyla

Kylkvalitet har sedan i början av millenniet arbetat med CO2-kylning som är en kylmetod med en hel del fördelar. Inte minst miljömässiga.

KylKvalitet vet vägen till miljösmart kyla

“Vi producerar inte kyla – vi flyttar bara energi”, säger Joakim Westerberg och ler. Framtidens kyla är något som Kylkvalitet har arbetat med sedan 2002. CO2-teknikens utveckling har gjort företaget till marknadsledande inom klimatsmart kylning.

Det händer visst en hel del inom er bransch.
– Ja, från och med 2020 får man inte fylla på köldmedium som har mer GWP än 2500/kg. Det betyder att det finns en hel del kylanläggningar som behöver bytas ut runt omkring i landet.
– Det är ingen nyhet men många har valt att inte agera vilket gör att de kan hamna i en prekär situation.

GWP? Vad är det?
GWP står för “Global Warming Potential” som skulle kunna översättas med “Global uppvärmningspotential” och är ett sätt att mäta växthusgasers påverkan på växthuseffekten och den globala uppvärmningen.
Vi eftersträvar alltid efter så låg GWP som möjligt eftersom vi vill tänka på miljön och inte bidra till den globala uppvärmningen. Om man är mer intresserad av detta kan jag rekommendera sajten www.alltomfgas.se där man kan läsa det mesta om både GWP, köldmedietabeller och den nya lagstiftningen.

Vilka fördelar finns det med CO2-anläggningar?
– De köldmedium som finns till gamla anläggningar har oftast hög GWP. CO2 har låg GWP och till skillnad från andra nya köldmedium är det inte brandfarligt. I framtiden kommer vi i mindre anläggningar se kölmedium som är brandfarliga med med väldigt små GWP-poäng. Nästan i nivå med CO2.
En annan fördel är energiåtervinningen. Vi får väldigt bra värden på både tappvarmvatten och värmeåtervinning. Detta gör driftkostnaderna mycket fördelaktiga för anläggningen.

Vad är ditt råd till de som inte har förberett sig  inför den nya lagen?
– Att de är välkomna att höra av sig till oss. Vi har massor av erfarenhet inom CO2 och är en trygg partner. Det är verkligen hög tid att ta tag i detta om man har en professionell inställning till sin kylanläggning, avslutar Joakim.

Läs eller ladda ned som PDF »

Alla dagar, dygnet runt

Med dataövervakning håller vi koll på era kylmaskiner och kylmöbler dygnet runt. Många problem kan vi lösa direkt från våra datorer. Det blir både kostnadseffektivt, snabbt och säkert.

Mer än bra service

Vi hjälper dig också med kylmaskiner, kylmöbler och klimatanläggningar samt värmepumpar. Vi erbjuder även driftsoptimering av anläggningar och ingående komponenter.

Kunder

Leverantörer

Vårt mål är att utan störning i kundens anläggning erbjuda en optimerad och kostnadseffektiv prestanda.

Joakim Westerberg

Butikskyla
0709-910900
e-post

Niklas Donaldson

Klimatsystem & värmepumpar
0709-910904
e-post